3 Kasım 2015 Salı

SAÇAKLI POĞAÇA

AYSHANUR'a teşekkürlerimizi sunuyoruz

Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 paket krema (yerine 1 bardak süt ekleyebilirsiniz ama kremayla daha nefis oluyor)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağı (tereyağı sıvıyağ karışımı yapabilirsiniz)
2 adet yumurta (1 sarıyı üzerine sürmek için ayırın)
2 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un (Yaklaşık 8 su bardağı)

Hazırlanışı
Ilık süt içinde maya ve şekeri karıştırın ve biraz kabarmasını bekleyin.Süt sıcak olmamalıdır.Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.Daha sonra bütün hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur hazırlayın ve 5 dakika kadar yoğurmaya devam edin ki iyice özleşsin.Mayalı hamurlarda yoğurma işlemi önemli,üstünü kapatıp ılık bir yerde kabarana kadar bekletin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.Yağlanmamış tepsiye dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün.Tepside iki katına çıkana kadar bekletin.180 dereceli fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.Fırının turbo ayarında kuruyabilir.Bu nedenle ben alt üst ayarda yapıyorum.Fırında çok kalıp kurumamasına dikkat edin.Fırından çıkardığımız poğaçaların üzerini nemli bir bezle örterseniz poğaçaların pufluğuna pufluk katarsınız.Poğaçaların ortasını yarım kesin.İçine sevdiğiniz bir peynirden koyun.Kesik kısma krem peynir sürün.Peynir sürdüğünüz kısmı doğranmış maydanoza,dereotu,peynir ve ya pulbibere batırın ve servis edin.Seviyorsanız çörekotu da olur,pek bir özelliği yok sadece sunum ve görsellik açısından farklılık arzediyor.Hamur iki güne kadar buzdolabında durabilir.Her seferinde hamura şekil verdiğinizde mayalanmasına izin verip pişirmeye başlarsanız ilk günkü gibi puf puf poğaçalarınız olacak.Ben hemen mayalanmasını istiyorsam fırını 50 dereceye ayarlayıp biraz fırında mayalandırıyorum.Bu hamuru mayalı bütün hamur işleri için kullanabilirsiniz....

Afiyet olsun....






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder